0

Pussy Riot-aktivister til Roskilde

e28589_Orange_Scene_PR__Christian_Hjorth

Roskilde Festivals gjester kan i år møte to tidligere fengslede medlemmer av den russiske aktivistgruppe Pussy Riot. Samtidig donerer Roskilde Festival 300.000 kroner til aktivistenes nystiftede organisasjon, som setter fokus på fengselsforhold og menneskerettigheter.


Midt under alle konsertene og festligheter setter Roskilde Festival fokus på politisk alvor.

Det skjer når de to tidligere fengslede medlemmene av den feministiske aktivistgruppen Pussy Riot; Nadya Tolokonnikova og Masha Alyokhina, står ansikt til ansikt med festivalgjestene fredag den 5. juli kl. 17.30 – og forteller om sin sak og aktivistiske virke.

Pussy Riot kom på alles lepper da flere av medlemmene ble fengslet etter en punk-happening i Moskvas største kirke.

I dag er de to tidligere medlemmer Nadya Tolokonnikova og Masha Alyokhina løsladt fra fengsel og agiterer videre for ytringsfrihet, fengselsreformer og menneskerettigheter over hele verden – og nå snart også i Danmark.

Foreningen Roskilde Festival har dessuten donert 300.000 kroner til de to russiske kvinnenes nystiftede NGO (Zone of Rights). Organisasjonen har som formål å overvåke fangers forhold i russiske fengsler og sette fokus på undertrykkelse av menneskerettigheter.

Bevisste og dedikerte

Roskilde Festivals talskvinne Christina Bilde sier følgende om besøket av Pussy Riot-aktivistene:

– ”Roskilde Festival har en lang tradition for at sætte fokus på menneskerettigheder. Så det er naturligt, at festivalen bakker op om de to aktivister og deres arbejde med en donation. Samtidig er vi er glade for, at Nadya og Masha fra Pussy Riot har valgt at tage imod vores invitation om at besøge årets festival. De to kunstnere og politiske aktivister har høstet nogle personlige erfaringer, hvor de er blevet frataget deres kunstneriske frihed og civile rettigheder. Den slags forhold kan være svære at forstå i et trygt velfærdssamfund som Danmark. Men så meget desto mere grund er der til at gøre opmærksom på, hvor alvorlig situationen kan være uden for vores grænser.”

I forlengelse av besøket på Roskilde Festival vil Nadya Tolokonnikova og Masha Alyokhina også besøk danske fengsler og møte danske menneskerettighedsorganisasjoner og politikere.

Roskilde Festivals gæster kan møte Nadya Tolokonnikova og Masha Alyokhina fredag den 5. juli kl. 17.30 på scenen Gloria.

Kommentarer (0)

Trackback-URL | Kommentar-RSS

Legg igjen en kommentar
Om du vil ha bilde ved kommentaren din, skaff deg en Gravatar.