0

Ti kjappe med Øyvind Holen

holen_250

– «Mine beste konsertopplevelser er akkompagnert av knuste brilleglass, sinte spark, øl i hodet og bodysurfing, men alt med måte». Slik oppsummerer musikkentusiasten og forfatteren sine erfaringer:

Han har skrevet bok om den «fordømte» Groruddalen, om «Hiphop-hoder», og er nå aktuell med en rykende fersk bok om Hiphop og grafitti:

Øyvind Holen er nok et kjent navn for de aller fleste musikk-interesserte. Han har  jobbet  for både Aftenposten, Dagsavisen, VG, Klassekampen, Bergens Tidende og Morgenbladet. I 2004 utga han boken «Hiphop-hoder — fra Beat Street til bygde-rap», i 2005 kom boken «Groruddalen. En reiseskildring», og i 2009 er han aktuell med boken «Hiphop – Graffiti, rap, breaking, dj-ing».

Så kan vi jo legge til at han er nygift med den talentfulle forfatter og journalist Marta Breen, som også dukker opp i denne spalten.

Så har han jo vært på sine festivaler, denne karen.

Navn: Øyvind Holen
Alder: 36
By: Oslo
Yrke: Journalist i D2, fredagsmagasinet til Dagens Næringsliv
Aktuell med: Boka «Hiphop – Graffiti, rap, breaking, dj-ing» (Cappelen Damm)

Hvilke er dine tre favorittfestivaler?

Roskilde, Hultsfred og Quart.

Hvorfor?

– Roskilde er klassikeren over alle klassikeren, like moro om du er hyper tenåring eller mer bedagelig anlagt 30-, 40- eller 50-something. Solid utvalg av musikk, alltid mulig å finne noe nytt, best mat, billig drikke, og stadig nye ideer og konsepter utenom konsertprogrammet. Umulig å kjede seg.

– Hultsfred har jeg ikke vært på så ofte, men hver gang jeg har vært der, har jeg virkelig blitt slått i bakken av strålende konserter. Det er et eller annet med Hultsfred som lokker fram det beste i en del band, og de er ikke like opptatt av å alltid ha de rette bandene som Øya har vært.

– Og Quart i gamle dager var også suverent, dagens festivalboom på alle småknatter i Norge har mye å takke Quart-pionerene for.

Og dresskoder?

– Folk som er opptatt av hvordan de klær seg på festival er ikke mine folk, selv om jeg skal innrømme at jeg tenker meg om en ekstra gang i forhold til hvilket band som får æren av å pryde t-skjorta mi. Praktisk er viktigst. Gummistøvler ved regn, sneakers ved bedre vær.

– Men hvite sko og sandaler bør man la ligge hjemme, det siste vet du hvis du har vasset i andre menneskers piss på Roskilde.

Du husker alltid å bringe med deg…?

– En rull dasspapir i nødstilfelle, tynn regnfrakk, festivalprogram.

Hvordan kommer du i festivalmodus?

– Det er bare å gå på gress, gjerne litt tørt og slitent, med en øl i hånda og musikkdur i det fjerne. Dette funker såpass sterkt at jeg kommer i festivalmodus bare disse tre tingene er på plass:

Tørt gress, øl i plastglass og musikk i det fjerne.

Ditt beste festival-tips?

– Sjekk ut programmet i forkant. Du har sikkert noen favoritter du vil se, men det kan lønne seg å gi en forhåndslytt til noen av de du aldri har hørt om. Jeg har oppdaget mange nye band på festival opp gjennom årene.

Gjørmebryting eller strøkne hvite hotell-laken?

– Gjørmebryting. Byfestival er ikke ordentlig festival. Samtidig har jeg sans for den gyldne middelvei.

– Da Roskilde åpnet luksuscamp for late 30-åringer for noen år tilbake, var det bare å hive seg på. Ferdig oppslått telt, shuttlebuss til festivalområdet og frokost inkludert på campingplassen, minus fulle svensker som pisser ned teltet ditt og tyske heavyrockere som setter fyr på det, var genialt.

Være med venner – eller møte nye venner?

– For meg funker festival best som bonding med vennene du allerede har. Nye venner er greit nok det, men de fleste etablerte vennskap har bare blitt sterkere ved å dra på festival sammen.

– Og så har man alltid noe å snakke om i hverdagen etterpå.

Kosepop eller headbanging?

– Mine beste konsertopplevelser er akkompagnert av knuste brilleglass, sinte spark, øl i hodet og bodysurfing, men alt med måte. Jeg har også gode minner om late konsertopplevelser med alt fra Shonen Knife til Aphex Twin, uten at jeg gjorde noe annet enn å sove i gresset eller sløve i skyggen trygt plassert utenfor konserteltet.

Møkkete dasser eller tisse i den frie natur?

– Når man skal tisse, er man glad for å være gutt. Møkkete dasser betyr som regel endeløse køer, så her er det bare å pisse ned gjerder og vegger det man lyster.

– Det er klart, når det blir søndag på Roskilde, er festivalområdet en orgie av sur lukt og urinstøv, men det var verdt det. Større besøk på do bør times med ekspedisjoner på puber i nærområdet, eller visitter på backstageområder eller lignende.

Ditt aller beste festivalminne?

– Kanskje Roskilde 93. Vi kom rett fra en flott Kalvøyafestival, der Neil Young hadde blåst meg i bakken med en særdeles fin konsert sammen med Booker T & The MG’s.

– Vi ankom Roskilde på torsdagen, og satte oss umiddelbart ned med pappvin og elefantøl. Etter noen timer i sola, var det bare å storme inn på festivalen for tidenes konsertdag.  I rask rekkefølge: The Lemonheads, Motorpsycho, Sugar, Sonic Youth og Neil Young igjen.

– Uheldigvis hadde jeg glemt hvor teltet var, og brukte noen timer på å komme meg hjem. I teltet lå kompisen trygt og sov, selv om han underveis totalt hadde mistet kontrollen – og mistet armbånd, sko, penger, billett hjem og ikke minst Sonic Youth-konserten. Han hadde til og med rukket å sprinte inn til Roskilde sentrum barbent for å anmelde tyveriet, og rakk akkurat å krangle seg inn igjen på festivalen i tide for Neil Young – selv om han ikke hadde festivalarmbånd lenger. Men teltet fant han uten problemer.

På hvilken festival finner vi deg i sommer?

– Det lurer jeg også på.

– Jeg lurer på om denne sommeren blir den første jeg ikke drar på Øyafestivalen, jeg kjenner bare at jeg ikke har lyst. Jeg skal få med meg ZZ Top (Les også: Verdens mest berømte skjegg, red.anm.), Heaven and Hell, Morrissey og Madonna i sommer, men har ikke bestemt meg for noen festival.

– Men jeg har en pakt med en kompis om at vi skal dra på en festival vi ikke har besøkt før, så vi får se.

– Jeg skal forresten opptre på Norsk litteraturfestival på Lillehammer 27. mai, men det er ikke noen ordentlig festival.

Kommentarer (0)

Trackback-URL | Kommentar-RSS

Legg igjen en kommentar
Om du vil ha bilde ved kommentaren din, skaff deg en Gravatar.